sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Pohjatyöt

Pohjatyöt valmistuivat yllättävän nopeasti, Ylennysmäen Pasin tiimi hoisi homman mallikkaasti. Samalla tuli korjattua 150 metriä tien runkoa, Rautiaisen Pasi kävi tuomassa muutaman kuorman mursketta. Tontti alkaa näyttää jo oikealta rakennuspaikalta!





Lujatalon perustusharkkotoimitusta odotellessa työt jatkuvat anturan tekemisellä. Muottilaudoista puhuimme ohimennen naapurin isännän kanssa ja seuraavan päivänä rakennuspaikalla odottelikin kolmisensataa metriä lautaa perille toimitettuna.

Viime viikolla saimme myös hyväksynnän jätevesisuunnitelmalle Jyväskylän rakennusvalvonnasta. Kovin kauaksi en ehtinyt parkkipaikalta kuin sain soiton lupainsinööriltä - suunnitelman käsittelyaika oli hieman alle 15 minuuttia! Jätevesiratkaisu perustuu Uponorin maapuhdistamoon ja koostuu saostuskaivosta, fosforipoistokaivosta ja varsinaisesta puhdistuskentästä. Tulevalla viikolla ohjelmassa siis puhdistamon alueen raivaaminen pusikoista ja tarvikkeiden tilaaminen.


tiistai 14. kesäkuuta 2011

Aloituskokous

Tänään pidettiin tontilla aloituskokous. Nyt pääsemme virallisesti aloittamaan pohjatyöt. Rakennuspalvelu Pasi Ylennysmäen pojat ovatkin häärineet tontilla viime viikosta alkaen. Pasin tiimi poisti pintamaat rakennuspaikalta ja muotoili ylimääräisillä mailla saunan ympäryksen tasaiseksi sekä laittoi porakaivon ympärille kaksi kaivonrengasta.

lauantai 11. kesäkuuta 2011

Tontin raivaus

Aloitimme tontin muokkaamisen heti tontin ostettuamme. Syksyllä 2010, eli varsin hyvissä ajoin, raivasimme talon paikan ja mökin ja grillikatoksen ympäristö muotoutui kesien 2009 ja 2010 aikana. Pohjatyöt oli tarkoitus aloittaa juhannuksena 2011, mutta urakoitsijan aikataulujen muuttuessa kaivuri saapuikin tontillemme jo kesäkuun toisella viikolla. Niinpä viimeinen viikonloppu ennen pohjatöiden aloittamista menikin raivaushommissa. Talon paikan lisäksihän tuli raivata myös pihaakin :)

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Lasten viihtyminen

Meille on ollut tärkeää hoitaa rakentaminen ja maallemuutto siten, että lapset on projektissa täysin sydämin mukana. Tässä vaiheessa on varsin onnistunut tunnelma: Eilen maalle ajellessamme, viisivuotiaamme kommentoi takapenkiltä, että "on se ihanaa päästä taas puhtaan ja raittiin ilman ääreen". Grillikatos toimi mökin rakentamisen ajan lasten viihdekeskuksena ja mukaan otettiin silloin tällöin myös läppäri ja kourallinen DVD-levyjä. Koululaisemme viihtyi Aku Ankkojen parissa riippumatossa ja tauoilla verryttelimme lihaksia jalkapallon parissa. Kaikki apuvoima ei välttämättä arvostanut taukojemme urheilupitoisuutta ja alustava jalkapallokenttämmekään ei soveltunut herkkähipiäsille karkean hiekan ja kivenmurikoiden kanssa. Hauskaa kuitenkin oli!

Nyt taloprojektin alkumetreillä saunamökkimme on valmis ja 16 neliön tupa tarjoaa perheellemme nukkumapaikan ja mukavan olohuoneen korvikkeen. Mökistä löytyvät Aku Ankat ja lelut sadepäivien varalta. Keväällä kyhäsimme Tarzaneille ja Robin Hoodeille jousipyssyt pajusta. Puumaja toimii intiaanien kotana ja vieraat saavat usein vastaansa tiikereitä ja intiaanipäälliköitä. Kesän 2011 alkua pilaa vain hurja mäkäräis-lauma. Jospa ne heinäkuun alkuun mennessä rauhoittuvat. Tarkasti sijoitetut nuotiot ja niiden savupilvet poistavat kuitenkin kuumina päivinä öttiäishaitan.

Taustaa

Talo projektimme alkoi jo 2008, jolloin ostimme varsin impulsiivisesti unelmatonttimme Kuohun perukoilta, metsän keskeltä, kaukana kaupunginpölyistä. Rauhallinen metsätonttimme osoittautuikin varsin aktiivisen kylän aktiivisen lenkkipolun varrelle. Maaseudun yhteisöllisyys ja naapurien apu on ilahduttanut jo useasti kaupunkilaisten mieltä ja huojentanut pelkoja erakoitumisesta. Mukavien naapureiden ja aktiivisen kylän lisäksi saamme nauttia talvisin tontin vierestä kulkevista hiihtoladuista, mahtavista sienestys ja marjastusmaista ja kauniista maisemista. Vajaan sadan metrin päässä tonttimme rajasta on myös pieni viehättävä järvi, jonne on vilvoittavaa pulahtaa kuumina rakennuspäivinä.

Aloitimme rakennusprojektimme harjoitellen rakentamista, eli ensimmäisen vuoden tavoitteena oli huolehtia ruokintajoukkojen ja lasten mukavuudesta. Rakensimme kahdenkymmenen neliön grillikatoksen alun, josta saimme aurinko- ja sadesuojan, sekä mainion kesäkeittiön. Lisäksi rakensimme pinta-laudoista pienen "puumajan", josta viisivuotiaamme sai mainion leikkimökin kotileikkeihin. 
Toisena kesänä aloitimme myös saunamökkimme rakentamisen ja saimme näin harjoitusta rakennusprosessista ja rakennustarvikkeiden kilpuuttamisesta. Grillikatos oli mitä mainioin leikkipaikka lapsille sekä sateella että auringon paahteessa vanhempien raataessa hirsien parissa. Omin voimin - sekä apuvoimin - saunamökkimme nousi hirsi hirreltä ja jouluna 2010 pääsimme viimein nauttimaan oman saunan ihanista löylyistä. Toisen kesän saldoa ovat myös sähköjen ja porakaivon hankinta. Näin saimme jaettua kustannuksia pidemmälle aikavälille.