torstai 28. heinäkuuta 2011

Lattian valu

Ennen lattianvalua viikonlopun tehtäväksi jäi surraaminen, lattiakaivojen valu oikeaan korkoon ja muovitassujen asettelu. Surraaminen oli loistohommaa yhdeksän vuotiaalle ja eskarinkin jalat sopivat aikuisten jalkoja paremmin teräsverkon koloihin. Oiva homma koko perheen yhteistyöhön! Hauskaa oli vaikka pohkeisiin otti.



Lattian valu onnistui myös mainiosti aikatauluongelmista huolimatta. Pumppuautolla oli tuplabuukkaus ja puoli seitsemän aikaan samaisena aamuna saimme puhelun tilanteesta ja klo 7 ei mitään vielä tapahtunutkaan. Onneksi valupäivää ei kuitenkaan tarvinnut siirtää vaan valu alkoi viimein klo 12. Betonia oli juuri sopiva määrä ja ylimääräisen käytimme grillikatoksen lattiaan. Betonia jäi yli vain vajaa kolme lapiollista!

Neljän maissa lattian liippauskin oli jo ohi ja talomme oli valmis seiniä varten.






lauantai 23. heinäkuuta 2011

Lämmin käyttövesi ja lattialämmitys

LVI Wäiski hoiti saman päivän aikana sekä lämminvesiputkien että lattialämmitysputkien asennuksen. Wäiskin suosituksesta valitsimme Uponorin vesikiertoisen lattialämmityksen, jossa on langaton ohjausjärjestelmä. Ominaisuudet vakuuttavat, vaikka hinnasta meillä ei ole vielä tietoakaan :) Luottamus Wäiskiin on siis kova!





torstai 21. heinäkuuta 2011

LVI työt ja valuun valmistautuminen

Alakerran lattian valu suoritetaan ennen elementtien toimitusta nk. taivasalla valuna. Riskinä sadekuuro ja pilalle mennyt lattia, etuna se, että lattia ja alakerran LVI-työt on pois alta ennen elementtitoimitusta.

Kylmävesiputket ja viemärit piilotettiin kapillaarikatkoon. LVI Wäiskin pojilla oli nopea ja helppo työ, sillä kaikki alakerran vesipisteet ovat hyvin lähellä toisiaan.



Haluamme alakerran pesuhuoneeseen isot lattialaatat, joten suihkukouru vaihtoehtoja ei jäänyt monia. Sekä Pasi että Wäiski olivat sitä mieltä, että seinän viereen tuleva suihkukouru altistaa kosteusongelmille, joten päädyimme lopulta Aco suihkukouruun, joka mahdollistaa isot laatat ja suihkukouru sijoitetaan lattian keskelle. Hinta on huomattavasti kalliimpi, mutta toistaiseksi olemme alittaneet budjettimme, joten sallittakoon tämä tuhlaus.





Lapsillekin löytyi mieluista hommaa.



Styroksien asettaminen sujui päivässä. Päivään mahtui kuitenkin hurjia ukkoskuuroja, jotka hidastivat ja ajoivat osan perheestä pakosalle. Styrox-kerroksia tuli neljä. Nyt pitäisi lämpöjen pysyä tallessa! Raudoitusverkot saatiin myös paikalleen saman päivän aikana, surraaminen jätetään suosiolla viikonlopuksi.



Sähköputkia ei lattian alle tule, joten tässä vaiheessa ei sähkömiehiä vaivata ollenkaan.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ikkunoiden valinta

Matalaenergiataloon ikkunoiden valinta on yllättävän vaikeaa. Taloomme on tarkoitus valita myös matalaenergiaikkunat, joiden ongelmana on huurtuminen. Huurtumisen aiheuttaa se, että lämpövuoto on niin vähäistä, että uloimman lasin pinta voi ajoittain jäähtyä kylmemmäksi kuin ympäröivä ilma. Tällöin uloimmainen lasi huurtuu.

Skaala tarjoaa huurtumatonta FrostFree pinnoitetta tähän ongelmaan, mutta kiinnostaisi tietää, kokevatko ihmiset huurtumisen niin suureksi ongelmaksi. FrostFree pinnoite suojaa myös auringonpaahteelta ja meidän tapauksessamme se kuulostaa ongelmalliselta. Olihan ideana nimenomaan hyötyä keväällä ja syksyllä isoista ikkunapinnoista ja auringonpaisteesta.

Pikainen googletuskaan ei tuota tulosta. Skaalan sivuilta löytyy kuva, jossa huurtumaton ikkuna on vierekkäin huurtuvan ikkunan kanssa, mutta kuvan pohjalta ei ongelma näytä kovin merkittävältä.

Jokatapauksessa Skaalan ovimallisto oli meille mieluisin, joten pääovi tilataan joka tapauksessa Skaalalta. Pyysimme tarjouksen Skaalan Alfa N ikkunoista, Pihlan Termosta, ja Fenestran Polarius-ikkunoista. Jos pääsemme tilaamaan jo ensi viikolla, Skaala pystyy toimittamaan ikkunat viikolla 32-33, joka sopisi meille mainiosti. Nyt on viikko 28, eli toimitusaika on vähintään 4 viikkoa.

Sisä- ja ulkotäytöt

Tällä viikolla torstai ja perjantai kului sisä- ja ulkotäytöissä. Patolevyn asennus, routaeristeiden asettaminen ja täytöt sujuivat taas yllättävän nopeasti. Ensi viikolla jatketaan jätevesijärjestelyjen parissa.







perjantai 8. heinäkuuta 2011

Perustusten valu

Torstaina Lemminkäisen pumppuautot saapuivat ajallaan ja valu pääsi alkamaan klo 11. Harkkojen laskennallinen tilavuus oli 5,7 kuutiota ja suunnilleen sen verran saimme betonia kulumaankin. Jäljelle jäänyt tavara käytettiin anturan reunan liuskeen valamiseen. Nopea ja helppo toimitus.

Perustukset odottavat nyt ensi viikon täyttöjä.


tiistai 5. heinäkuuta 2011

Perustukset

Sängystä nousu oli lihasten puolesta paljon helpompaa kuin mitä olisi eilisen jälkeen voinut uskoa, mutta herätys klo 7 loma-aamuna oli kyllä hieman --- noh, epä-lomamaista.

Tänään harkkojen nostelu jatkui ja päivän päätteeksi viimeinen kerros jäi puoleen väliin. Työpäivä päättyi siis puoli neljän aikaan ja loppupäivän lomailimme lasten kanssa. Huomisen käytämme viimeisen kerroksen viimeistelyyn, anturamuottien purkkuun
ja pystyterästen asetteluun. Jos aikaa jää, palaamme saunamökin viimeistelyn pariin.

Torstaina saapuu pumppuauto ja valuharkot saavat betonitäytteen.


maanantai 4. heinäkuuta 2011

Tekemisen meininkiä!

Ihana loma! Viimeinkin pääsee kunnolla osallistumaan tekemiseen. Tänään alkoi perustusharkkojen latominen paikalleen. Päivän aikana kannoimme kahdestaan 5 lavallista Lujan ME-380 eristeharkkoja anturan ympärille. Yksi harkko painaa 25 kg ja nousi vielä aamulla kevysti. Näin illasta jaksaa enää hädin tuskin tyhjät kädet nostaa pään yläpuolelle. Illan verryttelynä olikin sitten huikea jalkkis-matsi: Jyväskylän Nousun -02 pojat vastaan vanhemmat. Hauskaa oli, mutta hieman huolestuttaa huomisaamun sängystä nousu...



Aamu meni linjapukkien ja -lankojen asettelussa. Puolen päivän aikaan oli ensimmäinen kerros viittä vaille valmis. Yhdeltä kulmalta pitää pikkasen alentaa korkoa. Päivän päätteeksi teimme vielä toista kierrosta niin pitkälle, että aamulla Ylennysmäen tiimin Vesa aloittaa tämän korkeamman kulman jyrsimisellä ja saamme toisen kerroksen loppuun. Nopeastihan tämä etenee!

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Antura valmiina!

Perustuksien teossa turvaudumme jälleen Pasi Ylennysmäen tiimin tukeen. Kesäloma alkoi NYT ja Pasin porukka hoiti viime viikolla anturoiden teon ja valun. Vastaava työnjohtaja soitti torstaina käyneensä tarkastamassa anturan, joten huomenaamuna pääsemme latomaan perustusharkkoja.